Selenium100 µg- 120 kapsula

Selenium100 µg (Helirani selen bez kvasca) - 120 kapsula


Haya Labs

Cena:

 

1.790,00 RSD

Selen je esencijalni mineral u tragovima i svrstava se u mikrominerale, a koncentracije mu se izražavaju u mikrogramima. Otkriven je još 1817. godine, a njegov uticaj na zdravlje ljudi i životinja utvrđen je tek 1957. godine. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) karakteriše selen kao mineral koji može da smanji rizik od pojave nekih kancera. Selen doprinosi normalnoj spermatogenezi, održavanju normalne kose i noktiju, normalnoj funkciji imunološkog sistema, normalnoj funkciji štitaste žlezde i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

U dijetetskim suplementima selen se može naći u obliku natrijum selenita, selenometionina i dr. Smatra se da se organska forma selena, selenometionin, nešto bolje apsorbuje od neorganske (selenit).

Selen se smatra antioksidantom, jer u organizmu deluje kao deo antioksidantskog enzima glutation peroksidaze, a neophodan je i za normalan rast i iskoristljivost joda u radu tiroidne žlezde. Selen takođe podstiče antioksidantsko delovanje vitamina E. U hrani ga ima u orasima, nerafinisanim žitaricama, integralnom pirinču, pšeničnim klicama, plodovima mora, pivskom kvascu i dr. U našem podneblju ga nema dovoljno u tlu, tako da su i hrana i voda siromašne selenom, pa ga nutricionisti često preporučuju u obliku dodataka ishrani.

Mineral selen za organizam predstavlja:

- jak antioksidant (zaštita i jačanje imuniteta)
- štiti ćelijsku membranu od razornog dejstva slobodnih radikala
- smanjen unos selena se povezuje sa visokim rizikom od pojave degenerativnih bolesti
- zdravu funkciju kardiovaskularnog sistema
- detoksikaciju od teških metala
- podršku zdravoj moždanoj funkciji
- zaštitu i zdrav izgled kože
- podršku muškom zdravlju (fertilitet i zaštita prostate)
- podršku zdravoj funkciji zglobova i ligamenata

Selen sinergijski deluje sa vitaminom E, tako da ih je najbolje uzimati u kombinaciji, ali i sa svim drugim antioksidantima. Selen neutrališe štetno dejstvo slobodnih radikala i time može da ublaži mnoge degenerativne procese – usporava proces starenja, smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i nekih tumora. U organizmu muškarca selen je skoncentrisan naročito u testisima i semenim kanalima u blizini prostate, ima ga i u mišićima, najviše srčanom. Muškarci imaju veću potrebu za selenom od žena i češće im se preporučuje suplementacija selenom, jer ga izbacuju sa semenom tečnošću.

Nedostatak selena u organizmu može prouzrokovati sledeće tegobe:

- sterilitet kod oba pola
- oboljenje jetre (masna jetra)
- kataraktu
- opadanje kose i pojavu peruti
- talase toplote (valunge) u menopauzi
- oštećenje srčanog mišića
- reumatoidni artritis

Pored svega ovoga, selen je koristan i za održavanje elastičnosti tkiva, ubrzava rast i pojačava imunitet. Međutim, višak selena u organizmu je takođe štetan, zato se treba striktno držati preporučene dnevne doze.

Preporučena doza i način upotrebe

Odrasli jedna kapsula dnevno.