PWO Limitless Dark- 380 g

PWO Limitless Dark - 380 g


Nutriversum

Cena:

 

3.290,00 RSD

Ekstremno jaka pretrenažna (pre-workout) formula sa megadozama

PWO su pretrenažne formule složene strukture sa visokim sadržajem kofeina za ekstra motivaciju i fokus. Namenjeni su prvenstveno aktivnim sportistima, ali i rekreativcima koji žele da pomere svoje granice.

PWO Limitless Dark sastoji se od svih sastojaka predviđenih za pretrenažne formule, ali u megadozama. Predviđen dnevni unos sadrži:

- 6000 mg L-citrulin-malata
- 4000 mg L-arginin-alfa-ketoglutarata (AAKG kompleks)
- 5500mg beta-alanina
- 19,5 mg ekstrakta guarane,
- 358 mg kofeina po dozi
- 250 mg ekstrakta zelenog čaja
- 250 mg niacina (niacin doprinosi zdravom energetskom metabolizmu)
- minimalno šećera, bez aspartama

U aktivnu komponentu PWO Limitless Dark formule spadaju: L-citrulin DL-malat, L-arginin-alfa-ketoglutarat (AAKG), beta alanin, kofein iz raznih izvora, tirozin, gorka narandža itd.

L-arginin-alfa-ketoglutarat (AAKG) predstavlja so aminokiseline L-arginina sa alfa-ketoglutarnom kiselinom. Arginin se smatra polu-esencijalnom ili uslovno esencijalnom aminokiselinom – njen unos nije obavezan putem hrane. Fizioloski aktivan arginin (L-arginin) učestvuje u sintezi proteina. Prekursor je za sintezu azot-oksida (NO), gde kao koprodukt nastaje amino kiselina citrulin. U zavisnosti od mesta u organizmu gde se oslobađa ima nekoliko funkcija:

- stimulacija pituitarne žlezde
- vazodilatacija
- neurotransmisija
- imunomodulacija
- detoksikacija od amonijaka i izbacivanje viška azota iz organizma
- prekursor je za sintezu ornitina

U ciklusu uree dolazi i do sinteze ornitina koji se koristi za stvaranje prolina, poliamina, glutaminske kiseline i glutamina. Arginin učestvuje i u formiranju kolagena i reparaciji tkiva, kao i u sintezi kreatina. Arginin takođe utiče i na oslobađanje nekoliko hormona (insulin, glukagon, somatostatin i hormon rasta).

Oralnom suplementacijom uglavnom se podstiče oslobađanje hormona rasta, a time i fizičke performanse.

Deca, trudnice i žene koje doje, treba da izbegavaju dodatni unos L-arginina. Pored pomenutog, suplementacija L-argininom može reaktivirati latentnu infekciju virusom herpesa, te se savetuje izbegavanje dodatnog unosa L-arginina kod osoba sa učestalom pojavom herpesa. Suplementaciju L-argininom treba izbegavati u slučaju uzimanja lekova koji uticu na dilataciju krvnih sudova. Osobe obolele od dijabetesa mogu da unose dodatni arginin samo pod nadzorom lekara.

Alfa-ketoglutarna kiselina (AKG ili α-KG) je prekursor glutaminske kiseline i učestvuje u procesu transaminacije glutaminske aminokiseline. Povezana je sa sintezom prolina, arginina i poliamina. Igra ključnu ulogu u ravnoteži azota (azotni bilans). Smeša L-arginina i alfa-ketoglutarne kiseline se često koristi u dodacima ishrane namenjenim sportistima sa ciljem povećanja sportskih performansi. Prema istraživanjima, smeša L-arginina i alfa-ketoglutarne kiseline može da:

- utiče na povećanje protoka krvi u mišićima
- redukuje katabolizam i povećava sintezu proteina
- omogucuje bolje prilagođavanje na uslove tokom napornih treninga sa opterećenjima
- poboljšava status aminokiselina nakon trauma i hiruških intervencija

Beta-alanin predstavlja neesencijalnu aminokiselinu koja se ne koristi u sintezi proteina. Nastaje u organizmu u okviru metabolizma karnozina i dr. Neka istraživanja ukazuju da veći unos beta-alanina može da utiče na povećanu sintezu karnozina i poboljšanje sportskih sposobnosti. Tako je, prema određenim ispitivanjima, dnevnom suplementacijom beta-alaninom u iznosu od 4-6,4 g/dan došlo do povećanja koncentracije karnozina za 59% nakon 4 nedelje i za 80% nakon 10 nedelja.

Kreatin i beta-alanin mogu da utiču na povećanje skeletnog kreatin-fosfata i karnozina i takođe mogu u sadejstvu da smanje zamor i povećaju performanse pri vežbanju, naročito kod utreniranih sportista.

Prema istrazivanjima, beta-alanin može pozitivno da utiče na:

- odloženo umaranje mišića
- povećanje aerobne i anaerobne izdržljivosti
- povećanje mišićne mase i mišićne snage

L-citrulin predstavlja neesencijalnu, neproteinsku alfa-aminokiselinu koja se može naći u sastavu svih sisara, pa i čoveka, u biljkama i u malim količinima u skoro svim živim organizmima. Lubenica predstavlja jedan od najbogatijih izvora L-citrulina, kojeg u većim količinama ima i u krastavcima, bundevi, dinjama i dr.

L-citrulin predstavlja ključno međujedinjenje u ciklusu uree. U organizmu nastaje iz ornitina u ciklusu uree ili oksidacijom arginina.

L-citrulin DL-malat predstavlja so aminokiseline L-citrulina i racemske smeše DL-jabučne kiseline koji se nalaze u odnosu 1:1. Prema određenim radovima, suplementacija citrulin-malatom može da pomogne procesu oporavka od intenzivnih fizičkih napora i da utiče na poboljšanje sportskih performansi.

Kofein predstavlja ksantinski alkaloid (1,3,7-trimetilksantin) koji se može naći u većoj količini u zrnu kafe, listovima crnog i zelenog čaja, plodu gvarane, kakao zrnu i dr. Deluje kao stimulator centralnog nervnog sistema, povećava koncentraciju i budnost, smanjuje zamor, ubrzava rad srca, povećava krvni pritisak i smanjuje apetit. Razlog upotrebe preparata na bazi kofeina u ishrani sportista je njegova potencijalna osobina da utiče na povećanje mentalne snage i dostizanje mehaničke granice stimulisanjem aerobnih i anaerobnih energetskih sistema.

Prekomerna upotreba kofeina može izazvati nesanicu, lupanje srca, povišen krvni pritisak i pojačanu diurezu, a takođe i interakcije između kofeina i nekih lekova (za smirenje, MAO inhibitori, neki antibiotici i antihipertenzivi).
Unos kofeina u preporučenoj dnevnoj dozi PWO je 200 mg.

L-tirozin predstavlja neesencijalnu aminokiselinu koja učestvuje u izgradnji telesnih proteina. U većini slučajeva u organizmu se sintetišu dovoljne količine L-tirozina, uglavnom iz aminokiseline fenilalanina uz pomoć vitamina B6 i folne kiseline. Tirozin se u većim količinama nalazi u namirnicama kao što je meso, mleko i mlečni proizvodi, u ovsu, jezgrastom voću, ribi i dr.

L­tirozin je prekursor sinteze epinefrina, norepinefrina i dopamina. Dopamin predstavlja veoma važan neurotransmiter u mozgu i utiče na osećanje zadovoljstva i motivacije. Prema određenim ispitivanjima, L-tirozin pokazuje povoljnu antidepresivnu aktivnost, pozitivno utiče na određene aspekte stresnih situacija.

Zeleni čaj sadrži veći broj polifenolnih jedinjenja, pre svega katehine, od kojih je najviše zastupljen epigalokatehin galat (EGCG), zatim manje količine kofeina, teobromina i teofilina, kao i fenolnih kiselina, tanine i etarsko ulje. Potencijalni benefiti upotrebe zelenog čaja pripisuju se katehinima, koji se smatraju antioksidansima, a EGCG spada u najjače antioksidanse od svih katehina prisutnih u zelenom čaju.

Prema nekim istrazivanjima katehini zelenog čaja mogu takođe imati antikancerogeno, antiinflamatorno, antiaterogeno, antiaterosklerotično, termogeno i antimikrobno dejstvo. Određena ispitivanja su ukazala na termogeni efekat katehina zelenog čaja pri kontroli telesne mase. Katehine takođe karakteriše zaštitno dejstvo na kosti, kožu, zube, pa čak i kod osoba sa dijabetesom.

Gorka narandža (Citrus aurantium) je biljka iz koje se dobija sinefrin i nekoliko drugih biogenih amina kao i raznih bioaktivnih jedinjenja. Gorka narandža i njeni produkti su komercijalno dostupni u biljnim suplementima za gubitak telesne mase. Sastojci gorke narandže p-oktopamin i sinefrin alkaloidi generalno se smatraju aktivnim sastojcima u ovim proizvodima. Sa zabranom upotrebe efedre u SAD 2004. godine, upotreba gorke narandže u dijetetskim suplementima je značajno porasla zbog njihovog sličnog delovanja.

Niacin doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, normalnoj funkciji nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji, održavanju normalnih sluznica, održavanju zdrave kože, smanjenju umora i iscrpljenosti.

PWO Limitless Dark se može nabaviti u dva izuzetna ukusa – borovnica i guma za žvakanje. Karakteristike ovog osvežavajućeg napitka:

- malo šećera, time ne narušava koncept kod dijeta za postizanje suve mišićne mase
- veganski je proizvod
- ne sadrži laktozu
- sadrži visoke doze kofeina (358 mg/dnevna doza)

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Pomešati jednu porciju (9,5 g) proizvoda sa 250 ml hladne vode i konzumirati 30 minuta pre početka aktivnosti.

Zbog visokog sadržaja kofeina, preporučena doza se može prepoloviti. Nije namenjeno deci, trudnicama i dojiljama. L-tirozin izaziva kontraindikacije kod osoba koje uzimaju neselektivne inhibitore monoaminoksidaze (MAO). Trudnice i dojilje trebalo bi da izbegavaju i suplementaciju L-tirozinom.