MSM Plus Professional Vitamins Line- 300 g

MSM Plus Professional Vitamins Line - 300 g


OstroVit

Cena:

 

2.100,00 RSD

Robert Herschler i dr Stanley Jacob sa univerziteta u Oregonu izolovali su MSM pre tridesetak godina. Njihova istraživanja su otkrila da MSM - metilsulfonilmetan - predstavlja prirodno jedinjenje sumpora koje se nalazi u živoj materiji. To je u vodi rastvorljiva, bela, kristalna materija, bez mirisa. Predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka u ljudskom organizmu, odmah iza vode i natrijuma. Čovek težak oko 70 kg ima oko 2 kg sumpora u svom organizmu. Međutim, otkriveno je i da je sumpor u MSM-u, koji je nazvan sulfonil, bezbedan i važan u ljudskoj ishrani isto koliko i vitamin C, za razliku od loših sumpora - sulfata, sulfita i sulfida - na koje često postoji alerjska reakcija. Osoba alergična na njih obično nije alergična na MSM. MSM potiče iz okeana i putem kiše dospeva u lanac ljudske ishrane. Sumpor se nalazi u većini namirnica, ali se u toku prerade (sušenjem, kuvanjem ili konzerviranjem) gubi iz hrane.

MSM je važan nutrijent sa preko 150 sastojaka. Neophodan je organizmu za održavanje vezivnog tkiva i funkciju zglobova, odgovarajuću enzimsku aktivnost, hormonsku ravnotežu i pravilnu funkciju imunološkog sistema. Smatra se da suplementacija MSM-om može da pomogne kod mnogih zdravstvenih problema kao što su: alergije, astma, plućna disfunkcija, artritis, glavobolja, problemi sa kožom, gastrointestinalni problemi, cirkulacija, ćelijska osmoza. MSM ima analgetičko i antiinflamatorno dejstvo.

Istraživanja pokazuju da pomaže i kod poboljšanja savitljivosti zglobova, smanjenja otoka i ukočenosti, pri čemu on popravlja i cirkulaciju i vitalnost ćelija, smanjuje bol, regeneriše ožiljke na koži i razgrađuje depozite kalcijuma. "MSM omekšava zidove ćelija omogućavajući alergenima, stranim proteinima i slobodnim radikalima da izađu iz sistema", navodi čuveni nutricionista Erl Mindel. Na taj način čisti krvotok i ublažava alergije na hranu i polen.

MSM blokira neželjena hemjiska i fizička unakrsna povezivanja kolagena koja za posledicu imaju grubu kožu (posle povreda, opekotina i kod starijih ljudi). Otprilike polovina ukupnog sumpora u organizmu skoncentrisana je u mišićima, koži i kostima. On je sastavni deo keratina, čvrste supstance u koži, noktima i kosi. Sumpor je neophodan za sintezu kolagena, primarni je sastojak hrskavice i vezivnog tkiva, a takođe je odgovoran i za stvaranje proteina u organizmu.

MSM je ne-alergen, ne-pirogen, ne pravi unakrsne reakcije, niti ima neželjena farmakološka dejstva. Ne može se predozirati, jer organizam iskorišćava koliko mu je potrebno, a izbacuje višak. MSM nije ni vitamin ni lek. On je član porodice sumpora, ali nikada ga ne treba pomešati sa sulfapreparatima ili sa DMSO (dimetilsulfat), koji pokazuje veliki broj neželjenih efekata i ima veoma neprijatan miris. MSM nema miris, ne proizvodi gasove u crevima ni telesni zadah, koji je česta pojava kod drugih oblika sumpora.

Neki naučnici ukazuju na to da je MSM mogući razlog zbog kojeg pojedini malignomi doživljavaju spontanu remisiju, zbog njegove sposobnosti da pokrene slobodne radikale i strane proteine i da ih izbaci iz organizma. Na osnovu knjige Lawrencea, Jacoba i Zuckera, pod naslovom "Čudo MSM" može se zaključiti da je prirodan lek za osteoartritis, reumatoidni artritis, fibromialgiju, tendonitis i burzitis, bolove u mišićima i sportske povrede, posttraumatske upale i bol. Mogu da se zapaze i drugi korisni efekti: mekša koža, tvrđi nokti, deblja dlaka i sl. Efekti MSM na reumatoidni artritis su skoro isti kao efekti kortizona, a efikasniji je kod alergija od antihistaminika, s tim da nema negativnih efekata. Neka od mnogobrojnih blagotvornih dejstava MSM-a:

- pomaže kod bolova u zglobovima i mišićima
- obnavlja tkivo i sprečava nastanak bora
- kao jedan od sastojaka lišća Aloe vera, reparira ožiljke na koži
- ublažava alergije na hranu i polen
- pomaže zdravu funkciju pluća
- pomaže kod diabetesa
- sprečava gljivicu Candida albicans da se proširi van creva

Pošto je MSM lako rastvorljiv u vodi, prisutan je u svim biljnim sistemima kao deo korena ili stabla.

Preporučena doza i način upotrebe

Pomešati 2 g proizvoda (2 merice) sa 100-150 ml vode ili soka. Konzumirati jednu porciju dnevno, 30 minuta pre obroka.