Zinc Caps- 100 kapsula
Rasprodato

Zinc Caps - 100 kapsula


Nutriversum

Cena:

960,00 RSD

480,00 RSD

Cink spada u grupu esencijalnih minerala u tragovima, a prema količini potrebnoj organizmu u grupu makrominerala. Takođe se nalazi na listi od šest minerala za koje FDA preporučuje svakodnevno unošenje. U prirodi se nalazi u mesu, ribi, jajima, mleku, žitaricama, pasulju, ali se gubi prilikom pripreme hrane. Smatra se da cink ima izuzetno važnu ulogu u održavanju procesa razmene materija, rada enzimskih sistema i ćelija. Cink je neophodan za zarastanje rana i regeneraciju povreda kože. Pored toga, cink je potreban i za normalan rad imunološkog sistema, jačanje kose, kože, noktiju i kostiju, kao i za zdravu funkciju vida. Kada je unos cinka suviše nizak, neophodna je suplementacija.

Cink kao kao sportski dodatak ishrani ima sve veću popularnost, jer nizak unos cinka negativno utiče na proizvodnju hormona, a to ima negativnog efekta na sportske performanse i kvalitet života uopšte.

Manja proizvodnja insulina može imati negativne efekte na nivo šećera u krvi, što može dovesti do gojaznosti. S druge strane, proizvodnja anaboličkih hormona, poput testosterona i hormona rasta, može biti manja sa malim unosom cinka, a nedostatak ovih hormona rezultira umorom, lošim spavanjem, sporom regeneracijom, lošim raspoloženjem itd.

Suplementacija se preporučuje:

- kad je nivo testosterona nizak kao posledica nedostatka cinka
- kad analize potvrde nizak nivo cinka
- kod ishrane sa niskim sadržajem cinka

Cink ima sledeća dejstva na organizam:

- podstiče imunitet da se odbrani od bakterijskih i virusnih infekcija
- normalizuje delovanje prostate i sprečava njeno uvećavanje
- neophodan je za sintezu proteina i DNK
- pomaže stvaranje insulina u pankreasu, stoga je važan za dijabetičare
- učestvuje u produkciji testosterona, pa se koristi kao podrška uz terapije impotencije i steriliteta sa vitaminom B-6
- podstiče mentalnu svežinu i bistrinu uma
- reguliše kontraktibilitet mišića
- otklanja bele pege na noktima, akne i alergije

Sportisti imaju povećane potrebe za cinkom zbog znojenja, pri kojem se cink gubi, pa ne može da odigra ulogu u sintezi testosterona, koji je neophodan za rast mišićne mase. Stariji ljudi treba da uzimaju cink zbog prevencije oboljenja prostate, senilnosti i reumatoidnog artritisa.

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Odrasli: popiti 1 kapsulu dnevno sa dosta vode ili druge tečnosti.