Chelated Iron15 mg- 90 kapsula
Novo

Chelated Iron15 mg - 90 kapsula


Haya Labs

Cena:

 

1.500,00 RSD

Gvožđe deo je hemoglobina (crvenih krvnih zrnaca) i mioglobina, koji dopremaju kiseonik u krvotok i mišiće, i nekih enzima koji obezbeđuju ćelijsko disanje. Ono organizam održava u životu, jer bez njega ne bi bila moguća njihova proizvodnja. Bez gvožđa nije moguća sinteza ATP-a, osnovnog energetskog molekula, bez kojeg organizam ne može da funkcioniše. Gvožđe se smatra jednim od najstarijih lekovitih sredstava jer učestvuje u procesu rasta i stvaranju otpornosti organizma od bolesti, sprečava pojavu anemije i vraća koži prirodnu boju i elastičnost. Gvožđe smanjuje zamor i obezbeđuje pravilan metabolizam vitamina B kompleksa, a najvažnija uloga mu je transport kiseonika kroz krvotok. Žene gube dvostruko više gvožđa nego muškarci, pa ga češće nadoknađuju suplementima. Organizam koji pati od deficita gvožđa, pati ustvari od nedostatka kiseonika.

Organizam ne sintetiše gvožđe, već ga unosi hranom i suplementima. Najbolje se asimiluje organsko gvožđe u heliranom obliku (preko 80%), kod kojeg je molekul minerala okružen molekulima aminokiselina, pa nema prepreke u prolasku crevne barijere. Nasuprot tome, neorgansko gvožđe (ferosulfat) ima mali procenat resorpcije (oko 10%), a pritom uništava vitamin E i stvara probleme u digestivnom traktu. Nedostatak gvožđa može da izazove sledeća oboljenja i stanja:

- hipohromnu anemiju
- atrofiju mišića i sluzokože
- nervozu, smanjenu pažnju i fokusiranost, koordinaciju i koncentraciju
- malokrvnost, neprirodnu boju kože, umor, malaksalost, opadanje kose
- slabljenje imuniteta

Resorpciju gvožđa pomažu: vitamin C, folna kiselina, B kompleks, bakar, kobalt i mangan, a smanjuju: tanin (kafa, čaj), fitati i fosfati (mleko, jaja, žitarice, kozervansi), herpes, reumatska i gljivična oboljenja. Žene gube dvostruko više gvožđa nego muškarci. Višak gvožđa dovodi do hemohromatoze, taloženja u koži i unutrašnjim organima, jetri, pankreasu i testisima. Uzimanje gvožđa treba prekinuti kod bakterijskih infekcija, jer se bakterije brže razvijaju u prisustvu gvožđa.

Preporučeno doziranje i način upotrebe

Odrasli 1 kapsula dnevno uz jelo. Gvožđe sinergijski deluje sa vitaminom C ili multivitaminskim suplementima.

Deca smeju da uzimaju gvožđe samo u preparatima za svoj uzrast, jer visoke doze za njih mogu biti opasne. Trudnice i dojilje treba da uzimaju gvožđe uz konsultaciju lekara. Gvožđe ne treba da uzimaju osobe sa anemijom srpastih ćelija, hemohromatozom ili talasemijom.